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寒冷地における籾貯蔵技術の確立 (第3報) : カントリーエレベータで貯蔵した籾の品質
Title: | 寒冷地における籾貯蔵技術の確立 (第3報) : カントリーエレベータで貯蔵した籾の品質 |
Other Titles: | Development of Techniques for Storing Rough Rice in Cold Regions (Part 3) : Quality Characteristics of Rough Rice Stored at Country Elevator |
Authors: | 竹倉, 憲弘1 Browse this author | 川村, 周三2 Browse this author →KAKEN DB | 伊藤, 和彦3 Browse this author |
Authors(alt): | TAKEKURA, Kazuhiro1 | KAWAMURA, Shuso2 | ITOH, Kazuhiko3 |
Keywords: | 寒冷気候 | 自然エネルギ | 籾貯蔵 | 超低温貯蔵 | カントリーエレベータ | サイロ | 発芽率 | 脂肪酸度 | 硬さ粘り比 | 食味 | cold climate | natural energy | storage of rough rice | super-low-temperature storage | country elevator | silo | germination rate | free fat acidity | hardness/stickiness ratio | eating quality |
Issue Date: | 2003 |
Publisher: | 農業食料工学会 |
Journal Title: | 農業機械学会誌 |
Journal Title(alt): | JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY |
Volume: | 65 |
Issue: | 5 |
Start Page: | 40 |
End Page: | 47 |
Publisher DOI: | 10.11357/jsam1937.65.5_40 |
Abstract: | カントリーエレベータで自然放冷と冬季通風冷却によるサイロ貯蔵を行い, 同時に行った-5℃貯蔵, 低温貯蔵, 室温貯蔵とサイロ貯蔵の品質保持効果を検証した。その結果, 自然放冷によるサイロ貯蔵は低温貯蔵と同等の品質保持効果があること, 冬季通風冷却によるサイロ貯蔵は低温貯蔵や自然放冷によるサイロ貯蔵よりも品質保持効果が高いことを明らかにした。通風冷却に利用するのは冬季の寒冷な外気という自然エネルギであるため低コスト省エネルギであり, 冬季通風冷却によるカントリーエレベータでのサイロ貯蔵は寒冷地の自然環境を利用して高品質米の供給を可能にする貯蔵技術である。 | Quality characteristics of rough rice stored at country elevator in Hokkaido and under controlled storage conditions (room-temperature storage, low-temperature storage and -5°C storage) were examined. The quality of rough rice stored at country elevator by aeration with fresh chilly air in winter was better than that of the rough rice stored under low-temperature storage and that of the rough rice stored at the country elevator with natural heat radiation in winter. The combination of storage of the rough rice at a temperature below ice point and utilization of fresh chilly air in winter enables the quality of rice to be preserved at a high level, similar to that of freshly harvested rice, without the requirement of a cooling unit or electricity. |
Rights: | © 農業機械学会 | © The Japanese Society of Agricultural Machinery |
Type: | article |
URI: | http://hdl.handle.net/2115/70950 |
Appears in Collections: | 農学院・農学研究院 (Graduate School of Agriculture / Faculty of Agriculture) > 雑誌発表論文等 (Peer-reviewed Journal Articles, etc)
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Submitter: 川村 周三
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