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リパーゼによる高度不飽和アシルグリセリン混合物の内部エステル交換反応

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Please use this identifier to cite or link to this item:http://hdl.handle.net/2115/42717

Title: リパーゼによる高度不飽和アシルグリセリン混合物の内部エステル交換反応
Other Titles: Lipase-mediated Interesterification of a Highly Unsaturated Fatty Acid-containing Acylglycerol Mixture
Authors: 細川, 雅史1 Browse this author →KAKEN DB
堀井, 亜希2 Browse this author
高橋, 是太郎3 Browse this author →KAKEN DB
Authors(alt): Hosokawa, Masashi1
Horii, Aki2
Takahashi, Koretaro3
Keywords: docosahexaenoic acid
interesterification
acylglycerol mixture
docosahexaenoic acid-enriched triacylglycerol
Lipozyme IM
Issue Date: 20-Jan-1999
Publisher: 日本油化学会
Journal Title: 日本油化学会誌
Journal Title(alt): Journal of Japan Oil Chemists' Society
Volume: 48
Issue: 1
Start Page: 51
End Page: 53
Abstract: The triacylglycerol (TG) molar ratio was augmented by Lipozyme IM-mediated interesterification of docosahexaenoic acid (DHA) rich (72.0%) partial acylglycerol mixtures (DHA-70G). DHA-70G used as substrate contained TG at 49.3%. Through interesterification mediated by Lipozyme IM previously dried with phosphoric anhydride prior to reaction, TG increased to 64.5% by 24 h. The addition of molecular sieves in the reaction system at this point was effective by further increased TG in the reaction product. This content finally reached 81.0% at 48 h interesterification. DHA content dominated for 73.7% of the fatty acids in TG thus obtained.
ドコサヘキサエン酸 (DHA) を72.0%含むアシルグリセリン混合物 (PG) を反応基質として外部からアシル基供与体を添加せずにリポザイムIMによる内部エステル交換反応をヘキサン中で行った。可及的にトリアシルグリセリン (TG) に変換する反応条件について検討した結果, (1) あらかじめ五酸化リンを用いてリポザイムIMを脱水してから反応に供すること, (2) モレキュラシーブを用いて過剰の水分を除去することの2点が高TG組成比を得るために有効であることを認めた。すなわち基質中のTG組成比49.4%に対し,反応生成物のTG組成比が (1) により64.5%(反応時間24h)に上昇し, (1) 且つ (2) の条件下(合計反応時間48h)では,TG組成比がさらに上昇し,81.0%の反応物を得ることができた。これによって得られたTGは73.7%のDHAを含んでいた。
Description: ノート
Type: article
URI: http://hdl.handle.net/2115/42717
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Submitter: 高橋 是太郎

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