HUSCAP logo Hokkaido Univ. logo

Hokkaido University Collection of Scholarly and Academic Papers >
農学院・農学研究院  >
雑誌発表論文等  >

機器分析法と官能試験法とによる米の食味評価

フルテキスト
58_95.pdf1.19 MBPDF見る/開く
この文献へのリンクには次のURLを使用してください:http://hdl.handle.net/2115/70944

タイトル: 機器分析法と官能試験法とによる米の食味評価
その他のタイトル: Instrument Analysis and Sensory Test for Rice Taste Evaluation
著者: 川村, 周三 著作を一覧する
夏賀, 元康 著作を一覧する
河野, 慎一 著作を一覧する
伊藤, 和彦 著作を一覧する
キーワード: 機器分析法
近赤外分光法
官能試験法
米食味分析計

食味
instrument analysis
near-infrared spectroscopy
rice taste meter
sensory test
rice
taste
発行日: 1996年
出版者: 農業食料工学会
誌名: 農業機械学会誌 = JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY
巻: 58
号: 4
開始ページ: 95
終了ページ: 104
出版社 DOI: 10.11357/jsam1937.58.4_95
抄録: 機器分析による米の食味評価法が開発され実用化されている。しかし, 機器分析による米の食味評価が官能試験の食味評価に換えて利用できるか, それぞれの機器で得られた食味評価に相関があるか, などの客観的データに少ない。そこで, 近赤外分光法を利用した3機種と電磁波を利用した1機種を用い, 61種類の米の機器分析と官能試験とを行った。機器分析による食味評価と官能試験の総合評価との相関は低かった。したがって, これらの機器は食味評価として数値を示すほどの精度はなく, 食味別に米をグループ分けすることに用いるのが適当であった。各機器の食味評価値の間に互換性はなかった。機器分析法による米の食味評価の今後の発展のためには食味評価尺度の統一が不可欠である。
Several instruments are commercially available for rice taste evaluation. However, there is little objective data whether these instruments can be used instead of sensory test, whether the instrumental taste evaluation has correlation with each other. Accordingly, sensory test and instruments analysis were carried out using 61 rice samples. The correlation between instrument's taste evaluation and overall flavor by the sensory test was low, and consequently, these instruments were not accurate enough to estimate taste evaluation value. These instruments can be used for classifying rice into qualitative groups; such as, good, medium, and poor taste one. Conversion of taste evaluation among instruments were impossible because of low correlation among them. The standardization of the taste evaluation scale promises evolution and popularization of the instrument analysis.
Rights: © 農業機械学会., © The Japanese Society of Agricultural Machinery
資料タイプ: article
URI: http://hdl.handle.net/2115/70944
出現コレクション:雑誌発表論文等 (Peer-reviewed Journal Articles, etc)

提供者: 川村 周三

 

本サイトに関するご意見・お問い合わせは repo at lib.hokudai.ac.jp へお願いします。 - 北海道大学