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機器分析法と官能試験法とによる米の食味評価

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Please use this identifier to cite or link to this item:http://hdl.handle.net/2115/70944

Title: 機器分析法と官能試験法とによる米の食味評価
Other Titles: Instrument Analysis and Sensory Test for Rice Taste Evaluation
Authors: 川村, 周三1 Browse this author →KAKEN DB
夏賀, 元康2 Browse this author
河野, 慎一3 Browse this author
伊藤, 和彦4 Browse this author
Authors(alt): KAWAMURA, Shuso1
NATSUGA, Motoyasu2
KOUNO, Shin-ichi3
ITOH, Kazuhiko4
Keywords: 機器分析法
近赤外分光法
官能試験法
米食味分析計
食味
instrument analysis
near-infrared spectroscopy
rice taste meter
sensory test
rice
taste
Issue Date: 1996
Publisher: 農業食料工学会
Journal Title: 農業機械学会誌
Journal Title(alt): JOURNAL of the JAPANESE SOCIETY of AGRICULTURAL MACHINERY
Volume: 58
Issue: 4
Start Page: 95
End Page: 104
Publisher DOI: 10.11357/jsam1937.58.4_95
Abstract: 機器分析による米の食味評価法が開発され実用化されている。しかし, 機器分析による米の食味評価が官能試験の食味評価に換えて利用できるか, それぞれの機器で得られた食味評価に相関があるか, などの客観的データに少ない。そこで, 近赤外分光法を利用した3機種と電磁波を利用した1機種を用い, 61種類の米の機器分析と官能試験とを行った。機器分析による食味評価と官能試験の総合評価との相関は低かった。したがって, これらの機器は食味評価として数値を示すほどの精度はなく, 食味別に米をグループ分けすることに用いるのが適当であった。各機器の食味評価値の間に互換性はなかった。機器分析法による米の食味評価の今後の発展のためには食味評価尺度の統一が不可欠である。
Several instruments are commercially available for rice taste evaluation. However, there is little objective data whether these instruments can be used instead of sensory test, whether the instrumental taste evaluation has correlation with each other. Accordingly, sensory test and instruments analysis were carried out using 61 rice samples. The correlation between instrument's taste evaluation and overall flavor by the sensory test was low, and consequently, these instruments were not accurate enough to estimate taste evaluation value. These instruments can be used for classifying rice into qualitative groups; such as, good, medium, and poor taste one. Conversion of taste evaluation among instruments were impossible because of low correlation among them. The standardization of the taste evaluation scale promises evolution and popularization of the instrument analysis.
Rights: © 農業機械学会
© The Japanese Society of Agricultural Machinery
Type: article
URI: http://hdl.handle.net/2115/70944
Appears in Collections:農学院・農学研究院 (Graduate School of Agriculture / Faculty of Agriculture) > 雑誌発表論文等 (Peer-reviewed Journal Articles, etc)

Submitter: 川村 周三

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OAI-PMH ( junii2 , jpcoar_1.0 )

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