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Spatial information systems approach toward sustainable aquaculture

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Please use this identifier to cite or link to this item:http://hdl.handle.net/2115/39918

Title: Spatial information systems approach toward sustainable aquaculture
Other Titles: 持続可能な増養殖業を目指した空間情報システムによるアプローチ
Authors: Radiarta, I Nyoman1 Browse this author
Saitoh, Sei-Ichi2 Browse this author →KAKEN DB
Authors(alt): ラディアータ, I・イニヨマン1
齊藤, 誠一2
Issue Date: 7-Nov-2009
Citation: International Symposium on "Sustainability Science on Seafood and Ocean Ecosystem Conservation". 7 November 2009. Hakodate, Japan.
Abstract: Aquaculture, probably the fastest growing food-producing sector, now accounts for almost 50% of the world's food fish and is perceived as having the greatest potential to meet the growing demand for aquatic food. In addition as sources of aquatic food production, aquaculture has great potential for alleviation of poverty and generation of wealth for the people living in coastal area. Many of the problems aquaculture has faced as a result of its own expansion and also because of increased activity by other sectors and stakeholders. This could effectively be resolved through a comprehensive aquaculture planning, zoning and management information system that would facilitate the formulation of strategies and planning for aquaculture development and sustain existing aquaculture systems. The FAO code of conduct gives the direction for planning and management of aquaculture (FAO, 1995). This code sets out principles and international standards of behavior for responsible practices with a view to ensure the effective conservation, management and development of living aquatic resources, with due respect for the ecosystem and biodiversity. Much of the information and data on aquaculture have been collected, such as environmental, water quality and socio economic; however, there are view studies which introduce a spatial element. To make the development sustainable, it is necessary to develop an analytical framework that can incorporate spatial (and temporal) dimensions of parameters that effect sustainability. Geographic information system (GIS) and remote sensing (RS) have an important role in all geographic and spatial aspects of the development and management of aquaculture. Both GIS and RS technology are also used to define geographic framework, specify environmental constraints and identify resources limitation. The extent of GIS and RS applications in aquaculture has rapidly increased. The applications in aquaculture include different targeting species (such as aquatic plants, fishes and shellfishes) with different main issues, include suitability of the site and zoning, environmental impact of aquaculture, planning for aquaculture among other uses of land and water, inventory and monitoring of aquaculture and the environment and fisheries and other competing uses. As an example, we have analyzed suitable sites for scallop aquaculture in Funka Bay. Our analyses were constructed from several sources of RS data and modeled using GIS based multi criteria analysis. Regarding spatial information system, the Fisheries and Aquaculture Management Division at FAO is actively promoting the use of spatial analytical tools and geo-referenced information (GISFish, http://www.fao.org/ fishery/gisfish/index.jsp) for the analysis of fisheries and aquaculture data, and in the development of fisheries and aquaculture management. Moreover, an ocean color community is also promoting the use of RS for fisheries and aquaculture management through SAFARI (Societal Applications in Fisheries and Aquaculture using Remotely-Sensed Imagery, http://www.geosafari.org/index.html). The main purpose of this topic is to promote the use of GIS and RS for improving the planning and management of aquaculture in order to support sustainable development. The capabilities of evolving GIS and RS provide a powerful tool for the efficient and cost effective management of sustainable aquaculture. These technologies are also useful for facilitating the decision making process in relation to aquaculture.
増養殖業は最も急速に発達した食料生産業である。現在では,増養殖業の生産量は,全世界で消費される魚介類のおよそ50%に相当し,今後予測される水産食料品需要の拡大に対し非常に大きな可能性を持っている。増養殖業は水産食料生産を支えるだけでなく,沿岸住民の貧困や経済格差を緩和する上でも期待される。しかし,今日増養殖業が直面している問題は,増養殖業自身,あるいはその他の関連産業の発展から派生したものが主要因となっている。このような問題の解決には,包括的な増養殖計画,増養殖区域の規制および情報システムの管理が必要であり,これらが実践されることにより,養殖業のさらなる発展あるいは既存の増養殖業の持続が見込まれる。FAO行動規範は増養殖計画および管理の方向性を定めており(FAO, 1995),その中で生態系や生物多様性を尊重しつつも,水産資源の効果的な保全,管理および開発を視野に入れた責任ある行動をとるための理念と国際基準が明記されている。増養殖業に関する情報として,これまで環境や水質,社会経済といったデータが主に集められてきた。しかしながら,空間要素を提供できるような研究はほとんど行われてきていない。持続可能な開発を行うためには,時空間的パラメータを考慮した理論的枠組みを確立させることが必要である。地理情報システム(GIS)やリモートセンシング(RS)は,増養殖業の開発・管理における地理的・空間的観点において重要な役割を果たす。GISおよびRSは環境制限や資源量限界の把握といった地理的枠組みを定義する上でも利用されており,増養殖業においてもGISとRSの応用は急速に拡大している。増養殖業におけるGISやRSの実用では,多岐にわたる対象種が設定され,またその目的も,増養殖に適した海域の特定や,増養殖業による環境への影響の評価など様々である。その一例として,我々は噴火湾におけるホタテ養殖海域において,複数のRSデータを基にGISを用いて複数基準分析を行い,ホタテ養殖最適海域の空間モデリングを開発した。FAOの漁業・増養殖管理部門は,空間情報システムの利便性を評価し,漁業や増養殖管理の開発において漁業・増養殖データの解析のために空間解析ツールと地理関連情報(GISFish)の利用を推進している。さらに,海色衛星リモートセンシング業界において,SAFARI(Societal Applications in Fisheries and Aquaculture using Remotely-Sensed Imagery)を通して漁業・増養殖管理のためにRSの利用を進めている。本講演における主な目的は,増養殖業の持続可能な開発をサポートし,増養殖業のよりよい計画と管理を実現するためにGISおよびRSが有用であることを理解してもらうことにある。GISとRSの発展は,能率的で費用効果の高い持続的な増養殖管理を行う上で強力なツールとなるだろう。これらの技術はまた,増養殖業に関連する意思決定過程を促進するにも有用となる。
Description: Panel Discussion
Conference Name: International Symposium on "Sustainability Science on Seafood and Ocean Ecosystem Conservation"
Conference Place: Hakodate
Type: conference presentation
URI: http://hdl.handle.net/2115/39918
Appears in Collections:北海道大学サステナビリティ・ウィーク2009 (Sustainability Weeks 2009) > 国際シンポジウム「明日の海と食を守る水産海洋サステナビリティ学」(International Symposium on Sustainability Science on Seafood and Ocean Ecosystem Conservation)

Submitter: 齊藤 誠一

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OAI-PMH ( junii2 , jpcoar )


 

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