HUSCAP logo Hokkaido Univ. logo

Hokkaido University Collection of Scholarly and Academic Papers >
Graduate School of Fisheries Sciences / Faculty of Fisheries Sciences >
Peer-reviewed Journal Articles, etc >

海苔の原料であるスサビノリにおけるエチレン前駆物質の役割について

Files in This Item:
agribio_vol.6(11).pdf646.55 kBPDFView/Open
Please use this identifier to cite or link to this item:http://hdl.handle.net/2115/86911

Title: 海苔の原料であるスサビノリにおけるエチレン前駆物質の役割について
Other Titles: The role of ethylene precursor in Neopyropia yezoensis
Authors: 宇治, 利樹 Browse this author →KAKEN DB
Keywords: エチレン
1-アミノシクロプロパンカルボン酸
スサビノリ
有性生殖
Issue Date: Oct-2022
Publisher: 北隆館
Journal Title: アグリバイオ
Volume: 6
Issue: 11
Start Page: 38
End Page: 41
Abstract: 栄養生長から生殖生長の切り替えは,海藻類の生活環において最もダイナミックなイベントの一つである。海藻類は日長や水温といった外界の環境を感知することで,栄養生長から生殖生長の転換を調節していると考えられているが、それらを制御する内在性因子については長らく不明であった。近年、筆者らは海苔の原料であるスサビノリの有性生殖やストレス耐性に,エチレンの前駆物質である1-アミノシクロプロパンカルボン酸(ACC)が重要な役割をしていることを明らかにしつつあるため、それらの知見について概説したい。
Type: article (author version)
URI: http://hdl.handle.net/2115/86911
Appears in Collections:水産科学院・水産科学研究院 (Graduate School of Fisheries Sciences / Faculty of Fisheries Sciences) > 雑誌発表論文等 (Peer-reviewed Journal Articles, etc)

Submitter: 宇治 利樹

Export metadata:

OAI-PMH ( junii2 , jpcoar_1.0 )

MathJax is now OFF:


 

 - Hokkaido University