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「サイエンス・カフェ札幌|オンライン」の試行 : 参加者分析から示唆された可能性と課題
Title: | 「サイエンス・カフェ札幌|オンライン」の試行 : 参加者分析から示唆された可能性と課題 |
Other Titles: | Trial of “Science Cafe Sapporo | Online” : Possibilities and Issues Suggested by Audienceʼs Evaluation |
Authors: | 奥本, 素子1 Browse this author →KAKEN DB | 池田, 貴子2 Browse this author →KAKEN DB | 梶井, 宏樹3 Browse this author | 川本, 思心4 Browse this author →KAKEN DB | 小林, 良彦5 Browse this author →KAKEN DB | 種村, 剛6 Browse this author →KAKEN DB | 西尾, 直樹7 Browse this author | 朴, 炫貞8 Browse this author | 原, 健一9 Browse this author →KAKEN DB | 早岡, 英介10 Browse this author →KAKEN DB |
Authors(alt): | OKUMOTO, Motoko1 | IKEDA, Takako2 | KAJII, Hiroki3 | KAWAMOTO, Shishin4 | KOBAYASHI, Yoshihiko5 | TANEMURA, Takeshi6 | NISHIO, Naoki7 | PARK, Hyunjung8 | HARA, Kenichi9 | HAYAOKA, Eisuke10 |
Keywords: | サイエンス・カフェ札幌 | 参加者分析 | オンライン化 | アンケート | オンラインとオフラインの比較 | Science café Sapporo | audienceʼs evaluation | online | questionnaire | comparison between online and offline cafe |
Issue Date: | Aug-2021 |
Publisher: | 北海道大学 高等教育推進機構 オープンエデュケーションセンター 科学技術コミュニケーション教育研究部門(CoSTEP) |
Journal Title: | 科学技術コミュニケーション |
Journal Title(alt): | Japanese Journal of Science Communication |
Volume: | 29 |
Start Page: | 79 |
End Page: | 91 |
Abstract: | 「サイエンス・カフェ札幌」は,北海道大学CoSTEP が2005 年から札幌市内で定期的に実施してきたサイエンスカフェである.新型コロナウイルス感染症感染拡大の予防措置として,2020年7月の第111回からオンラインでの開催に切り替え,「サイエンス・カフェ札幌|オンライン」という名称でYouTube Live にて6回実施してきた.本稿ではまず,オンライン化の際に重視した設計方針について報告する.その上で,従来の対面式の「サイエンス・カフェ札幌」とオンライン化したサイエンスカフェの参加者アンケート結果を比較し,参加者層の変化やイベント評価の特徴を分析した.その結果,オンライン化したサイエンスカフェでは遠隔地からの新規参加者の増加,壮年層の増加,文系層の増加がみられた.一方で青年・高齢層の減少や,アンケート回収率の悪化といった傾向がみられた. | This report shows the difference of audience between online science café and offline science café by analyzing these audience. Science café Sapporo is a science cafe that Hokkaido University CoSTEP has regularly held in Sapporo since 2005. For the purpose of preventing the spread of COVID-19 infection, we has switched to online holding Science Cafe Sapporo since July 2020. This report reports on the practice of bringing Science Cafe online. In addition, we have collected similar questionnaire from audience at offline and online Science café Sapporo and was able to compare the differences of audience between them. As a result, an increase in new audience from remote area, an increase in middle-aged people, and an increase in humanities were observed at the online science cafe. |
Type: | bulletin (article) |
URI: | http://hdl.handle.net/2115/82476 |
Appears in Collections: | 科学技術コミュニケーション = Japanese Journal of Science Communication > 29号
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Submitter: 『科学技術コミュニケーション』編集委員会
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